68TK01P Lokal tilpassing Emne: Lokal tilpassingEmnekode: 68TK01PStudiepoeng: 15 Arbeidsmengde: 375 timerTemaer: Produksjon av olje og gass (4 studiepoeng), Prosessering av marint råstoff og næringsmiddellære (11 studiepoeng)EllerMetallurgi og energigasser (11 studiepoeng) Læringsutbytte Kunnskap Studenten har kunnskap om norsk oljehistorie og utviklingen på norsk sokkelulike boremetoder fra fast og flytende installasjon for lete- og produksjonsbrønner hydrokarboner, dannelsesprosess og type forekomstoljegeologi, mineralogi og geologisk tid.boring og komplementering av borehull, produksjonsbrønner og reservoarertildeling av blokker, seismiske undersøkelser og letingoppbygging og funksjon til subseamodulerproduksjonsinnretninger til havs og landanleggseparasjonsteknologi med styring og regulering samt ulike utfordringer ved separasjonutbygging av nye gass og oljefelt, vedlikehold av eldre innretninger og brønner samt bruk av ROVmiljøutfordringer ved olje og gass virksomhetøkologi, cellebiologi, fotosyntese, cellerespirasjon og primærproduksjon i havetalgesystematikk og klassifisering av marine mikro- og makroalger.har kunnskap om dyrking og høsting av marine makroalger, inkl. integrert multitrofisk akvakultur (IMTA)den historiske betydningen av tarehøsting i Norgeisolering, dyrking og høsting av marine mikroalgerprosessering av marine mikro- og makroalger til ulike produkter f.eks. mat, fôr, legemidler, biodrivstoff og gjødsel. bruk og virkemåte for biologiske prosesser til rensing av vann, motvirkning av bioremediering, produksjon av biogass, mm. marine lipider og fettsyrerenergigivende og ikke energigivende næringsstoffer og deres struktur og nomenklatur inkl. fett, proteiner, karbohydrater, vitaminer og mineralerkvalitetssikring i næringsmiddelindustri inkl. HACCP og internkontrollsystem for mathygiene, mikroorganismer, smittekjeden, rene og urene soner og rengjøring i næringsmiddelindustri lover, forskrifter og sertifisering som gjelder innen matvareproduksjonproduksjon av ulike matvarer inkl. fiskeprodukter, meieriprodukter og kjøttvarerproduksjon av marine oljer og konsentrater inkl. hvilke råstoff som inngår i denne produksjonenkjemi-prosessene i lukkede oppdrettsanlegg. yrkesfeltet innen blå-grønn prosessindustri og næringsmiddelindustri lokalt og nasjonalt Ferdigheter Studenten kan gjøre rede forvalg av utbyggingsløsning for et feltfordeler og ulemper ved bruk av ulike bore- og produksjons-innretningeret typisk brønnoppsett, med casing, barrierer og annet utstyrborevæsken funksjoneroppbyggingen og funksjonen til undervannsmodulerplattformbrønner og undervannsbrønner med tilhørende utstyrtrykkstøtte i senfaser av oljeproduksjon, CO2- injeksjon og andre løsningervalg av dyrknings- og innhøstingsteknikk for marine mikro- og makroalgermiljømessige forhold ved dyrkning, høsting og prosessering av marine algervalg av utstyr og prosesser knyttet til fremstilling av ulike matvarer valg av dyrknings- og innhøstingsteknikk for marine mikro- og makroalger miljømessige forhold ved dyrkning, høsting og prosessering av marine algervalg av utstyr og prosesser knyttet til fremstilling av ulike algeprodukterutfordringer og fordeler ved ulike kilder til omega-3oppbygning og prosessoppfølging av lukkede oppdrettsanlegg. sirkulære industrisystemer og synergier mellom ulike bedrifter knyttet til blågrønn- prosessindustri. Studenten kanforstå og anvende engelsk og norsk fagterminologi, samt etablerte forkortelserreflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledningfinne, henvise til og vurdere relevans av aktuelle vitenskapelige artikler og annet fagstoff innen prosessering av marint råstoff og næringsmiddellæreutføre relevante laboratorieforsøk og analyser utføre dyrking, høsting og prosessering av mikroalger utføre høsting og prosessering av makroalger Generell kompetanse Studenten kan planlegge, gjennomføre og dokumentere arbeid i en laboratoriesetting alene og som deltager i en gruppe på en sikkerhetsmessig, miljømessig, effektiv og etisk riktig måte. Tema og innhold Produksjon av olje og gass Oljeindustriens utviklingPlattformer, brønner og annet utstyr Oljeleting og utvinning.Utstyr for prosessering av olje og gassProblemer i produksjonsprosessenGass og gassbehandlingUlykker innen oljeindustrien Prosessering av marine råstoff og næringsmiddellære Grunnleggende næringsmiddellære Grunnleggende økologi og biologi knyttet til blå-grønn næring. Alger – Fremtidens ressurs? – Produksjon og prosessering av mikro- og makroalger Produksjon av omega-3 oljer Oppdrett i lukkede anlegg og biologiske prosessanlegg Sirkulærøkonomi i blå-grønn næring LæringsmetoderForelesninger/klasseromsundervisning med arbeidskrav knyttet til aktuelle emner, gruppearbeid og individuell/ felles oppgaveløsning. Studentene arbeider selvstendig eller i grupper med oppgavene, der lærer er tilgjengelig for veiledning ved kontakt. Demonstrasjoner og laboratorieøvelser. Studiefasiliteter Eget klasserom, auditorium og skolens øvrige fasiliteter som grupperom og laboratorier. Arbeidsoppgaver i emnet Alle arbeidskrav skal være bestått for å få gå opp til avsluttende arbeidskrav/ eksamen. 4 arbeidskrav. Vurderes som bestått/ ikke bestått.1 tverrfaglig obligatorisk studentarbeid. Vurderes med karakter A-F. Teller på sluttvurdering.I tillegg til dette kommer at antall studentarbeid. Avsluttende arbeidskrav/ Eksamen Felles for alle tema i emnet: 1 eksamen.