68TK01P Lokal tilpassing

  • Emne: Lokal tilpassing

    Emnekode: 68TK01P

    Studiepoeng: 15

  • Arbeidsmengde: 375 timer

    Temaer: Produksjon av olje og gass (4 studiepoeng), Prosessering av marint råstoff  
    og næringsmiddellære (11 studiepoeng)

    Eller

    Metallurgi og energigasser (11 studiepoeng) 

Læringsutbytte 

Kunnskap 

Studenten har kunnskap om  

  • norsk oljehistorie og utviklingen på norsk sokkel
  • ulike boremetoder fra fast og flytende installasjon for lete- og produksjonsbrønner  
  • hydrokarboner, dannelsesprosess og type forekomst
  • oljegeologi, mineralogi og geologisk tid.
  • boring og komplementering av borehull, produksjonsbrønner og reservoarer
  • tildeling av blokker, seismiske undersøkelser og leting
  • oppbygging og funksjon til subseamoduler
  • produksjonsinnretninger til havs og landanlegg
  • separasjonsteknologi med styring og regulering samt ulike utfordringer ved separasjon
  • utbygging av nye gass og oljefelt, vedlikehold av eldre innretninger og brønner samt bruk av ROV
  • miljøutfordringer ved olje og gass virksomhet
  • økologi, cellebiologi, fotosyntese, cellerespirasjon og primærproduksjon i havet
  • algesystematikk og klassifisering av marine mikro- og makroalger.
  • har kunnskap om dyrking og høsting av marine makroalger, inkl. integrert multitrofisk akvakultur (IMTA)
  • den historiske betydningen av tarehøsting i Norge
  • isolering, dyrking og høsting av marine mikroalger
  • prosessering av marine mikro- og makroalger til ulike produkter f.eks. mat, fôr, legemidler, biodrivstoff og gjødsel.  
  • bruk og virkemåte for biologiske prosesser til rensing av vann, motvirkning av bioremediering, produksjon av biogass, mm.  
  • marine lipider og fettsyrer
  • energigivende og ikke energigivende næringsstoffer og deres struktur og nomenklatur inkl. fett, proteiner, karbohydrater, vitaminer og mineraler
  • kvalitetssikring i næringsmiddelindustri inkl. HACCP og internkontrollsystem for mat
  • hygiene, mikroorganismer, smittekjeden, rene og urene soner og rengjøring i næringsmiddelindustri 
  • lover, forskrifter og sertifisering som gjelder innen matvareproduksjon
  • produksjon av ulike matvarer inkl. fiskeprodukter, meieriprodukter og kjøttvarer
  • produksjon av marine oljer og konsentrater inkl. hvilke råstoff som inngår i denne produksjonen
  • kjemi-prosessene i lukkede oppdrettsanlegg.  
  • yrkesfeltet innen blå-grønn prosessindustri og næringsmiddelindustri lokalt og nasjonalt 

Ferdigheter 

Studenten kan gjøre rede for

  • valg av utbyggingsløsning for et felt
  • fordeler og ulemper ved bruk av ulike bore- og produksjons-innretninger
  • et typisk brønnoppsett, med casing, barrierer og annet utstyr
  • borevæsken funksjoner
  • oppbyggingen og funksjonen til undervannsmoduler
  • plattformbrønner og undervannsbrønner med tilhørende utstyr
  • trykkstøtte i senfaser av oljeproduksjon, CO2- injeksjon og andre løsninger
  • valg av dyrknings- og innhøstingsteknikk for marine mikro- og makroalger
  • miljømessige forhold ved dyrkning, høsting og prosessering av marine alger
  • valg av utstyr og prosesser knyttet til fremstilling av ulike matvarer  
  • valg av dyrknings- og innhøstingsteknikk for marine mikro- og makroalger  
  • miljømessige forhold ved dyrkning, høsting og prosessering av marine alger
  • valg av utstyr og prosesser knyttet til fremstilling av ulike algeprodukter
  • utfordringer og fordeler ved ulike kilder til omega-3
  • oppbygning og prosessoppfølging av lukkede oppdrettsanlegg.  
  • sirkulære industrisystemer og synergier mellom ulike bedrifter knyttet til blågrønn- prosessindustri.   

Studenten kan

  • forstå og anvende engelsk og norsk fagterminologi, samt etablerte forkortelser
  • reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledning
  • finne, henvise til og vurdere relevans av aktuelle vitenskapelige artikler og annet fagstoff innen prosessering av marint råstoff og næringsmiddellære
  • utføre relevante laboratorieforsøk og analyser  
  • utføre dyrking, høsting og prosessering av mikroalger  
  • utføre høsting og prosessering av makroalger 

Generell kompetanse 

Studenten 

  • kan planlegge, gjennomføre og dokumentere arbeid i en laboratoriesetting alene og som deltager i en gruppe på en sikkerhetsmessig, miljømessig, effektiv og etisk riktig måte. 

Tema og innhold 

Produksjon av olje og gass 

  • Oljeindustriens utvikling
  • Plattformer, brønner og annet utstyr  
  • Oljeleting og utvinning.
  • Utstyr for prosessering av olje og gass
  • Problemer i produksjonsprosessen
  • Gass og gassbehandling
  • Ulykker innen oljeindustrien 

 Prosessering av marine råstoff og næringsmiddellære 

  • Grunnleggende næringsmiddellære  
  • Grunnleggende økologi og biologi knyttet til blå-grønn næring.  
  • Alger – Fremtidens ressurs? – Produksjon og prosessering av mikro- og makroalger  
  • Produksjon av omega-3 oljer  
  • Oppdrett i lukkede anlegg og biologiske prosessanlegg  
  • Sirkulærøkonomi i blå-grønn næring 

Læringsmetoder

Forelesninger/klasseromsundervisning med arbeidskrav knyttet til aktuelle emner, gruppearbeid og individuell/ felles oppgaveløsning. Studentene arbeider selvstendig eller i grupper med oppgavene, der lærer er tilgjengelig for veiledning ved kontakt. Demonstrasjoner og laboratorieøvelser. 

Studiefasiliteter 

Eget klasserom, auditorium og skolens øvrige fasiliteter som grupperom og laboratorier. 

Arbeidsoppgaver i emnet 

Alle arbeidskrav skal være bestått for å få gå opp til avsluttende arbeidskrav/ eksamen.  

  • 4 arbeidskrav. Vurderes som bestått/ ikke bestått.
  • 1 tverrfaglig obligatorisk studentarbeid. Vurderes med karakter A-F. Teller på sluttvurdering.

I tillegg til dette kommer at antall studentarbeid. 

Avsluttende arbeidskrav/ Eksamen 

Felles for alle tema i emnet: 1 eksamen.