Lokal tilpassing 68TK01U Lokal tilpassing 2025EmneLokal tilpassingEmnekode68TK01UPoeng10Arbeidsmengde250 timerTemaerProduksjon av olje og gass (4 studiepoeng) Prosessering av marint råstoff og næringsmiddellære (6 studiepoeng) Læringsutbytte Kunnskap Studenten har kunnskap om norsk oljehistorie og utviklingen på norsk sokkel ulike boremetoder fra fast og flytende installasjon for lete- og produksjonsbrønner hydrokarboner, dannelsesprosess og type forekomst oljegeologi, mineralogi og geologisk tid. boring og komplettering av borehull, produksjonsbrønner og reservoarer tildeling av blokker, seismiske undersøkelser og leting oppbygging og funksjon til subseamoduler produksjonsinnretninger til havs og landanlegg separasjonsteknologi med styring og regulering samt ulike utfordringer ved separasjon utbygging av nye gass og oljefelt, vedlikehold av eldre innretninger og brønner samt bruk av ROV miljøutfordringer ved olje og gass virksomhet økologi, cellebiologi, fotosyntese, cellerespirasjon og primærproduksjon i havet algesystematikk og klassifisering av marine mikro- og makroalger. Dyrking/ vekst og høsting av lavtrofiskearter, inkl. integrert multitrofisk akvakultur (IMTA) og dyrking av mikroalger i et lukket prosessanlegg. den historiske betydningen av tarehøsting i Norge prosessering av lavtrofiske arter bla. marine mikro- og makroalger til ulike produkter f.eks. mat, fôr, legemidler, biodrivstoff og gjødsel. bruk og virkemåte for biologiske prosesser til rensing av vann, motvirkning av bioremediering, produksjon av biogass, mm. marine lipider og fettsyrer energigivende og ikke energigivende næringsstoffer og deres struktur og nomenklatur inkl. fett, proteiner, karbohydrater, vitaminer og mineraler kvalitetssikring i næringsmiddelindustri inkl. HACCP og internkontrollsystem for mat hygiene, mikroorganismer, smittekjeden, rene og urene soner og rengjøring i næringsmiddelindustri lover, forskrifter og sertifisering som gjelder innen matvareproduksjon produksjon av meieriprodukter produksjon av marine oljer og konsentrater inkl. hvilke råstoff som inngår i denne produksjonen de kjemiske prosessene i lukkede oppdrettsanlegg. yrkesfeltet innen blå-grønn prosessindustri og næringsmiddelindustri lokalt og nasjonalt Ferdigheter Studenten kan gjøre rede forvalg av utbyggingsløsning for et felt fordeler og ulemper ved bruk av ulike bore- og produksjons-innretninger et typisk brønnoppsett, med casing, barrierer og annet utstyr borevæsken funksjoneroppbyggingen og funksjonen til undervannsmodulerplattformbrønner og undervannsbrønner med tilhørende utstyrtrykkstøtte i senfaser av oljeproduksjon, CO2- injeksjon og andre løsningervalg av dyrknings- og innhøstingsteknikk for marine mikro- og makroalgermiljømessige forhold ved dyrkning, høsting og prosessering av algervalg av utstyr og prosesser knyttet til fremstilling av ulike matvarer valg av dyrknings- og innhøstingsteknikk for marine mikro- og makroalger miljømessige forhold ved dyrkning, høsting og prosessering av marine algervalg av utstyr og prosesser knyttet til fremstilling av ulike algeprodukterutfordringer og fordeler ved ulike kilder til omega-3oppbygning og prosessoppfølging av lukkede oppdrettsanlegg. sirkulære industrisystemer og synergier mellom ulike bedrifter knyttet til blågrønn- prosessindustri. Studenten kanforstå og anvende engelsk og norsk fagterminologi, samt etablerte forkortelserreflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledningfinne, henvise til og vurdere relevans av aktuelle vitenskapelige artikler og annet fagstoff innen prosessering av marint råstoff og næringsmiddellæreutføre relevante laboratorieforsøk og analyser utføre dyrking, høsting og prosessering av mikroalger utføre høsting og prosessering av makroalger Generell kompetanse Studenten kan planlegge, gjennomføre og dokumentere arbeid i en laboratoriesetting alene og som deltager i en gruppe på en sikkerhetsmessig, miljømessig, effektiv og etisk riktig måte. Tema og innhold Produksjon av olje og gass Oljeindustriens utviklingPlattformer, brønner og annet utstyr Oljeleting og utvinning.Utstyr for prosessering av olje og gassProblemer i produksjonsprosessenGass og gassbehandlingUlykker innen oljeindustrien Prosessering av marine råstoff og næringsmiddellære Grunnleggende næringsmiddellære Grunnleggende økologi og biologi knyttet til blå-grønn næring. Alger – Fremtidens ressurs? – Produksjon og prosessering av mikro- og makroalger Produksjon av omega-3 oljer Oppdrett i lukkede anlegg og biologiske prosessanlegg Sirkulærøkonomi i blå-grønn næring Arbeidsoppgaver i emnet Alle arbeidskrav og obligatoriske studentarbeid skal være bestått for å få gå opp til avsluttende arbeidskrav/ eksamen. 2 arbeidskrav. Vurderes som bestått/ ikke bestått.1 tverrfaglig obligatorisk studentarbeid. Vurderes med karakter A-F. Teller på sluttvurdering.I tillegg til dette kommer at antall studentarbeid. Avsluttende arbeidskrav/ Eksamen Felles for alle tema i emnet: 1 eksamen.