Lokal tilpassing

68TK01U Lokal tilpassing 2025
EmneLokal tilpassing
Emnekode68TK01U
Poeng10
Arbeidsmengde250 timer
TemaerProduksjon av olje og gass (4 studiepoeng) Prosessering av marint råstoff og næringsmiddellære (6 studiepoeng)

Læringsutbytte 

Kunnskap 

Studenten har kunnskap om  

  • norsk oljehistorie og utviklingen på norsk sokkel 
  • ulike boremetoder fra fast og flytende installasjon for lete- og produksjonsbrønner  
  • hydrokarboner, dannelsesprosess og type forekomst 
  • oljegeologi, mineralogi og geologisk tid. 
  • boring og komplettering av borehull, produksjonsbrønner og reservoarer 
  • tildeling av blokker, seismiske undersøkelser og leting 
  • oppbygging og funksjon til subseamoduler 
  • produksjonsinnretninger til havs og landanlegg 
  • separasjonsteknologi med styring og regulering samt ulike utfordringer ved separasjon 
  • utbygging av nye gass og oljefelt, vedlikehold av eldre innretninger og brønner samt bruk av ROV 
  • miljøutfordringer ved olje og gass virksomhet 
  • økologi, cellebiologi, fotosyntese, cellerespirasjon og primærproduksjon i havet 
  • algesystematikk og klassifisering av marine mikro- og makroalger. 
  • Dyrking/ vekst og høsting av lavtrofiskearter, inkl. integrert multitrofisk akvakultur (IMTA) og dyrking av mikroalger i et lukket prosessanlegg. 
  • den historiske betydningen av tarehøsting i Norge 
  • prosessering av lavtrofiske arter bla. marine mikro- og makroalger til ulike produkter f.eks. mat, fôr, legemidler, biodrivstoff og gjødsel.  
  • bruk og virkemåte for biologiske prosesser til rensing av vann, motvirkning av bioremediering, produksjon av biogass, mm.  
  • marine lipider og fettsyrer 
  • energigivende og ikke energigivende næringsstoffer og deres struktur og nomenklatur inkl. fett, proteiner, karbohydrater, vitaminer og mineraler 
  • kvalitetssikring i næringsmiddelindustri inkl. HACCP og internkontrollsystem for mat 
  • hygiene, mikroorganismer, smittekjeden, rene og urene soner og rengjøring i næringsmiddelindustri 
  • lover, forskrifter og sertifisering som gjelder innen matvareproduksjon 
  • produksjon av meieriprodukter  
  • produksjon av marine oljer og konsentrater inkl. hvilke råstoff som inngår i denne produksjonen 
  • de kjemiske prosessene i lukkede oppdrettsanlegg.  
  • yrkesfeltet innen blå-grønn prosessindustri og næringsmiddelindustri lokalt og nasjonalt 

Ferdigheter 

Studenten kan gjøre rede for

  • valg av utbyggingsløsning for et felt 
  • fordeler og ulemper ved bruk av ulike bore- og produksjons-innretninger 
  • et typisk brønnoppsett, med casing, barrierer og annet utstyr 
  • borevæsken funksjoner
  • oppbyggingen og funksjonen til undervannsmoduler
  • plattformbrønner og undervannsbrønner med tilhørende utstyr
  • trykkstøtte i senfaser av oljeproduksjon, CO2- injeksjon og andre løsninger
  • valg av dyrknings- og innhøstingsteknikk for marine mikro- og makroalger
  • miljømessige forhold ved dyrkning, høsting og prosessering av alger
  • valg av utstyr og prosesser knyttet til fremstilling av ulike matvarer  
  • valg av dyrknings- og innhøstingsteknikk for marine mikro- og makroalger  
  • miljømessige forhold ved dyrkning, høsting og prosessering av marine alger
  • valg av utstyr og prosesser knyttet til fremstilling av ulike algeprodukter
  • utfordringer og fordeler ved ulike kilder til omega-3
  • oppbygning og prosessoppfølging av lukkede oppdrettsanlegg.  
  • sirkulære industrisystemer og synergier mellom ulike bedrifter knyttet til blågrønn- prosessindustri.   

Studenten kan

  • forstå og anvende engelsk og norsk fagterminologi, samt etablerte forkortelser
  • reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledning
  • finne, henvise til og vurdere relevans av aktuelle vitenskapelige artikler og annet fagstoff innen prosessering av marint råstoff og næringsmiddellære
  • utføre relevante laboratorieforsøk og analyser  
  • utføre dyrking, høsting og prosessering av mikroalger  
  • utføre høsting og prosessering av makroalger 

Generell kompetanse 

Studenten 

  • kan planlegge, gjennomføre og dokumentere arbeid i en laboratoriesetting alene og som deltager i en gruppe på en sikkerhetsmessig, miljømessig, effektiv og etisk riktig måte. 

Tema og innhold 

Produksjon av olje og gass 

  • Oljeindustriens utvikling
  • Plattformer, brønner og annet utstyr  
  • Oljeleting og utvinning.
  • Utstyr for prosessering av olje og gass
  • Problemer i produksjonsprosessen
  • Gass og gassbehandling
  • Ulykker innen oljeindustrien  

 Prosessering av marine råstoff og næringsmiddellære 

  • Grunnleggende næringsmiddellære  
  • Grunnleggende økologi og biologi knyttet til blå-grønn næring.  
  • Alger – Fremtidens ressurs? – Produksjon og prosessering av mikro- og makroalger  
  • Produksjon av omega-3 oljer  
  • Oppdrett i lukkede anlegg og biologiske prosessanlegg  
  • Sirkulærøkonomi i blå-grønn næring 

Arbeidsoppgaver i emnet 

Alle arbeidskrav og obligatoriske studentarbeid skal være bestått for å få gå opp til avsluttende arbeidskrav/ eksamen.  

  • 2 arbeidskrav. Vurderes som bestått/ ikke bestått.
  • 1 tverrfaglig obligatorisk studentarbeid. Vurderes med karakter A-F. Teller på sluttvurdering.

I tillegg til dette kommer at antall studentarbeid. 

Avsluttende arbeidskrav/ Eksamen 

Felles for alle tema i emnet: 1 eksamen.