Er du interessert i maskineri og tekniske systemer? Ønsker du en jobb med lederansvar? Da er maskinoffiser noe for deg. Studieretningen er en fordypning innenfor maritime fag med fokus på skipsmaskineri, elektriske og tekniske systemer om bord. Hensikten er å utdanne maskinoffiserer med høy kompetanse, sunne holdninger og god yrkesetikk. Disse verktøyene sammen med opplæring i godt lederskap gjør deg klar til å møte morgendagens utfordringer. Fullført utdannelse gir det det teoretiske grunnlaget for å løse alle maskinoffisersertifikat, etter hvert som du opparbeider deg fartstid om bord. Du har mulighet til å arbeide nasjonalt og internasjonalt.
Studiested Kristiansund | Studieform Heltid |
Søknadsfrist 15 april | Oppnådd grad Høyere fagskolegrad |
Studiepoeng 120 | Studieplasser 16 |
Studieperiode 2 år | Studieplan |
Her finner du bokliste til Maskinoffiser
Studieretningen gir deg dypere opplæring i:
Studieretningen gir deg kompetanse som er beskrevet i internasjonal norm for kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk (STCW konvensjonen). Den tilfredsstiller både tabellene A-III/1 (og B-III/1) og A-III/2 (og B-III/2) etter STCW 78-konvensjonen med tillegg. Sammen med nødvendig fartstid gir studieretningen grunnlag for kompetansesertifikat for maskinoffiser klasse 4, 3, 2 og 1.
Ved fullført utdanning kan du:
Avhengig av hvilke sertifiseringer, fartstid og utdannelse du har, så gir utdannelsen mulighet til å tjene som ansvarshavende vaktoffiser, førstemaskinist og maskinsjef på fartøyer med stigende grad av framdriftskraft og klassifisering, opp til uavhengig av størrelse på framdriftskraft.
Mulighetene og videre kvalifikasjoner og stillinger utover dette, er avhengig av hvilken sertifisering, fartstid og utdannelse du har oppnådd.
Normert arbeidsmengde pr. studieår for dette studiet er 1700 timer pr. år (samlet 3400 timer), som fordeler seg på følgende måte: 22 timer pr. studiepoeng til planlagte aktiviteter i regi av skolen og 6,3 timer pr. studiepoeng som egenstudier.
Det er helsekrav for offiserer og mannskap som skal tjenestegjøre på skip. Helsekravene er spesifisert i «Forskrift om helseundersøking av arbeidstakere på skip og flyttbare innretninger» FOR 2001-10-19 nr. 1309.
Nyttig informasjon om opptak og tidsfrister finner du her
For å søke på studiet kan du gå inn på Samordna opptak her.
For opptak til maskinoffiserutdanningen må kandidaten dokumentere følgende:
Kandidater uten fagbrev som motormann kan søke opptak til maskinoffiserutdanningen på grunnlag av realkompetansevurdering. For opptak etter realkompetansevurdering må kandidaten dokumentere følgende:
Relevant praksis kan være innenfor mekaniske fagområder (for eksempel verksted, mekanisk industri, elektroinstallasjon), planlegging og innenfor logistikk og sjøfart.
Bestått utdanning innenfor matrosfag eller motormannfag kan erstatte inntil to år av praksisen som kreves.
Etter fullført maskinoffiserutdanning oppnår kandidaten vitnemål i henhold til STCW tabell A-III/1.
Kandidater med fagbrev som motormann må gjennomføre minimum 120 dager systematisk opplæring som kadett om bord. Opplæringen må dokumenteres i godkjent kadettbok.
I sin sertifikatsøknad til Sjøfartsdirektoratet må kandidaten dokumentere følgende:
Kandidater som har gjennomført maskinoffiserutdanningen etter opptak på grunnlag av realkompetansevurdering må gjennomføre minst en måned fartstid i maskinavdelingen etter utsendt vitnemål.
Sjøfartsdirektoratet kan kreve at kandidaten gjennomfører fartstid utover minimumskravet etter utsendt vitnemål for å imøtekomme sertifikatkrav.
Kandidaten er ansvarlig for at fartstid/verkstedtid som er gjennomført før og etter maskinutdanningen ved fagskolen tilfredsstiller Sjøfartsdirektoratets krav.
I sin sertifikatsøknad til Sjøfartsdirektoratet må kandidaten dokumentere følgende:
All praksis, utdanning og andre forhold som skal gi grunnlag for opptak, må dokumenteres med attesterte kopier. Attester for praksis må angi lengden på arbeidsforhold, stillingsprosent og arbeidsinnhold. Attester må videre være datert for å komme i betraktning. Attester regnes bare frem til datoen de er skrevet ut, selv om søkeren selv opplyser at arbeidsforholdet fortsetter utover dette tidspunktet.
Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.
Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.
Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:
Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.
Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.
Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.
Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.
Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.